עמוד חדשות-ראשי  <  ראשי
 

שומן טרנס – האויב


קיימות עדויות מחקריות שצריכת שומן רווי, שומן טרנס, ומזונות עשירים בכולסטרול, מגדילה את הסיכון לחלות במחלת לב כלילית. על פי נתוני המכון הלאומי למחלות לב, ריאה ודם הפועל בחסות המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב, יותר מ-12.5 מיליון אמריקאים חולים במחלת לב כלילית, ויותר מ-500,000 ימותו ממחלה זו בכל שנה. בכך הופכת מחלת הלב הכלילית לאחת מסיבות המוות המובילות בארה"ב.
מנהל המזון והתרופות  האמריקאי  (ה-FDA) דרש שחברות המייצרות ומשווקות מוצרי מזון יחויבו לציין את כמויות השומן הרווי והכוסלטרול על גבי אריזות המזון כבר בשנת 2003. מתחילת 2006, חלה עליהן החובה לציין גם את כמויות שומן הטרנס כך שכל צרכן יוכל לדעת איזו כמות של שומנים רוויים, שומן טרנס, וכולסטרול הוא צורך. זיהוי שומנים רווים, שומן טרנס וכולסטרול על תוויות המזון יסייע לצרכנים להפחית את הסיכון לפתח מחלת לב כלילית. הדבר נכון עבור אלה שיש להם כבר כולסטרול גבוה ומחלת לב, עם זאת, כל אחד חייב להיות מודע לסיכון שבצריכת כמות גבוהה של שומן רווי, שומן טרנס, וכולסטרול. במאמר זה נתעכב במיוחד על השומן הפחות מוכר – שומן טרנס.

מקורות עיקריים לשומן טרנס

הצריכה היומית הממוצעת למבוגרים של שומן טרנס היא 5.8 גרם, או 2.6%  מכלל צריכת הקלוריות היומית.

40% עוגות, עוגיות, קרקרים, לחם וכד'

21% ממוצרים ממקור בעלי חיים – בשר, ביצים,  ומוצרי חלב

17% מרגרינה

8% תפוחי אדמה מטוגנים

5% צ'יפס מתפוחי אדמה, מתירס, פופ קורן

4% מאפה בצק פריך ביתי

3% רוטב לסלט

1% דגני בוקר

1% ממתקים

 

הנתונים מבוססים על סקר ה-FDA לחוק סימון שומני הטרנס  - Trans Fatty Acids in Nutrition Labeling, Nutrient Content Claims, and Health Claims, מיולי 2003

באופן בסיסי, שומן טרנס נוצר כאשר היצרנים מוסיפים  מימן לשמן צמחי. תהליך זה מאריך את חיי המדף של המוצרים ואת יציבות חומרי התיבול של מזונות.. שומן טרנס  נמצא ברוב סוגי המרגרינה, וכן בקרקרים, עוגיות, חטיפים, ומזונות אחרים מטוגנים או שהוסף להם שומן צמחי  מוקשה.   שלא כמו שומנים אחרים, רוב שומני הטרנס נוצרים כאשר יצרני המזון הופכים שמנים נוזלים לשמנים מוצקים כמו מרגרינה. כמות קטנה של שומן טרנס נמצאת במזון באופן טבעי, במיוחד במוצרי מזון ממקור בעלי חיים.  שומן טרנס, כמו שומן רווי וכולסטרול במזון, משפיע לרעה על רמת הכולסטרול וגורם לעלייה  בסיכון לחלות במחלת לב כלילית. למרות ששומן רווי הוא הגורם העיקרי לעלייה בכולסטרול הרע, גם שומני טרנס וכולסטרול במזון תורמים את תרומתם הרעה והמשמעותית לתחלואה.

האם כל השומנים שווים?

בפשטות: לא. שומן הוא מקור חשוב לאנרגיה והוא גם מסייע לספיגת הויטמינים A, D, E, ו-K  וקרוטנואיד (פיגמנט המצוי בצמחים ). מזונות מבעלי חיים וצמחים מכילים שומן, ויש לצרוך אותם ללא הגזמה, שכן  השומן חשוב לצורך גדילה,, התפתחות, ושמירה על בריאות טובה. כרכיב במזון, השומן מספק טעם, מרקם, ומסייע לנו לחוש תחושת שובע. בנוסף, הורים צריכים להיות מודעים לעובדה ששומנים הם מקור חשוב במיוחד לקלוריות ולחומרים מזינים לתינוקות ולילדים עד גיל שנתיים, שיש להם צרכים אנרגטיים גבוהים ביותר לכל יחידה של משקל גוף, בהשוואה לכל קבוצת גיל אחרת.
שומנים המצויים בשמנים צמחיים כמו שמן זית, שומשום וקנולה, טחינה ואבוקדו,  מועילים לבריאות כאשר צורכים אותם במידה, אולם שומנים רווים ושומני טרנס אינם בריאים. שומן רווי ושומני טרנס מעלים את רמת הכולסטרול הרע בדם. גם כולסטרול ממקור מזון עלול לתרום להתפתחות מחלת לב. לכן, מומלץ לבחור מזונות עם רמה נמוכה של שומן רווי, שומני טרנס, וכולסטרול  כחלק מהתזונה הנכונה שיש לאמץ.

מה ניתן לעשות בקשר לשומן רווי, שומני טרנס, וכולסטרול?

כאשר משווים סוגי מזונות שונים, יש לקרוא היטב את טבלת הערכים התזונתיים.  למרות שהוצאת שלושת השומנים הללו לגמרי מהתפריט אינה מעשית ולא ניתן להימנע מצריכתם לחלוטין כדאי לבחור מזונות עם רמה נמוכה ככל שניתן של שומן רווי, שומני טרנס, וכולסטרול. 

היכן ניתן למצוא מידע על שומני טרנס על תווית המוצרים?

מתחילת שנת 2006 יצרני המזון בארצות הברית מחויבים לציין את ערכי שומן הטרנס על כל המוצרים.  בארץ יש חובה לציין כמות שומן רווי וכולסטרול אך עדיין אין חובה לציין כמות שומן טראנס. יחד עם זאת לאור המגמה העולמית והידע לגבי חשיבות העניין חלק מחברות המזון הוציאו או הפחיתו את כמות שומני הטראנס מהמזון ו/או מציינות כמותו.

כיצד המידע על כמות שומן הטרנס מסייעת לתזונה בריאה?

ניתן להסתייע בנתון לגבי כמות שומן הטראנס כדי לתכנן טוב יותר את צריכת המזון. (הטבלה הבאה תיתן לכם מושג על הדרך בה אפשר  לתכנן את הצריכה). אסור להניח שרמת שומני הטרנס בכל המוצרים הדומים היא זהה,  מאחר שמוצרים דומים עשויים להיות שונים בכמות הקלוריות, כמו גם ברכיבים אחרים, כולל גודל המנה ומספר המנות באריזה. אפילו אם אתם ממשיכים לצרוך אותו מוצר, יש מפעם לפעם לבדוק את הרכבו, שכן מדי פעם חלים שינויים ברכיבי המוצר.

צרור עצות מעשיות
להלן מספר עצות מעשיות שניתן להשתמש בהם על מנת להפחית את צריכת השומנים הרוויים, שומני הטרנס, והכולסטרול :
• בדקו את רכיבי המוצר על פי הרשימה שעל גבי האריזה והשוו אותם לרשימה של מוצרים דומים. בחרו מזונות עם תכולת שומן רווי וכולסטרול נמוכה.
• בחרו שומנים אחרים. במקום שומנים רוויים ושומני טרנס העדיפו שומנים חד ורב בלתי רווים.  שומנים אלה אינם גורמים לעלייה ברמת הכולסטרול בדם ויש בהם תועלות בריאותיות כאשר אוכלים אותם במידה. מקורות לשומנים חד בלתי רווים הם שמן זיתים ושמן קנולה ולשומנים רב בלתי רוויים שמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות ואגוזים.
• העדיפו שמן צמחי (למעט שמן קוקוס ושמן  דקלים).
•  העדיפו דגים על בשר. רוב הדגים דלים יותר מבשר בשומנים רוויים. חלק מהדגים כמו מקרל, סרדין, וסלמון, מכילים אומגה 3,  הנחשבת כמגנה מפני מחלות לב.
• בחרו בשר רזה, כמו בשר עוף ללא עור. גם לצורת ההכנה יש חשיבות. אין לטגן אלא לבשל או לאדות.
•  אל תתביישו לשאול במסעדה על דרך הכנת המזון והשומן בו השתמשו.
• הגבילו אכילת מאכלים עשירים בכולסטרול כמו כבד וחלקי פנים אחרים, חלמון ביצה, ומוצרי חלב עתירי שומן.
• בחרו מזונות דלים בשומן רווי כמו מוצרי חלב  1% עד 3% שומן, בשר רזה, דגים, עוף ללא עור, דגנים מלאים, פירות (בכמות מתונה) וירקות.

http://www.fda.gov/fdac/features/2003/503_fats.html