עמוד חדשות-ראשי  <  ראשי
 

תביעה ייצוגית נגד יוניליוור והאגודה בעניין תו האגודה נדחתה על ידי בית המשפט


תבע וחזר בו
ביום 30.1.06 הוגשה תובענה ייצוגית נגד יוניליוור ישראל, יצרנית ברנפלקס ונגד האגודה הישראלית לסוכרת בעניין הימצעות סוכר במוצר ברנפלקס. התובעים טענו כי יוניליוור הטעתה את הצרכנים בכך שהמוצר ברנפלקס הוא עתיר סוכר – במקום להיות מופחת או "נטול סוכר" כמוצהר על אריזתו. האגודה נתבעה בשל מתן התו למוצר.
האגודה הגישה לבית המשפט כתב תשובה מקיף, שהוכן על ידי עורכי הדין יצחק אבירם ונועם שכנר, בסיוען של חברות ועדת המזון  דורית אדלר וגילה פיימן. בתשובה הוסברו הקריטריונים המחמירים למתן תו אגודה והוכח כי המוצר ברנפלקס, חרף תכולת הסוכר שבו, היה ראוי לתו האגודה. בפני בית המשפט נפרסה פעילות וועדת המזון, הדרך בה נקבעים הקריטריונים למתן תו אגודה על פיהן פועלת הועדה, והקריטריונים עצמם.
בדיון המקדמי בפני כבוד השופטת ענת ברון, בקשו התובעים "לאחר מחשבה שנייה" לחזור בהם מן התובענה ומן הבקשה לאשרה כתובענה ייצוגית. השופטת והצדדים נעתרו לבקשתם והתביעה נדחתה.
ננצל עדכון זה על מנת לחזור ולרענן מקצת מהידע על תו האגודה, על פעילות ועדת המזון בכלל ועל מוצרים מסוימים בפרט, ונקדים במספר עובדות על סוכרת.

מגפת הסוכרת
סוכרת היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר בעולם.ההערכה היא שכ-190 מיליון
אנשים סובלים כיום מסוכרת, והתחזית היא שהמספר יוכפל ב-25 השנים הקרובות.
בישראל חיים כיום כ-400,000  חולי סוכרת מאובחנים, עוד כ-200,000 איש הסובלים מסוכרת אולם עדיין לא אובחנו ועוד כ-200,000 עם מתסמונת מטבולית  שמהווה גורם סיכון להתפתחות סוכרת בעתיד.

חשיבות הטיפול התזונתי בסוכרת
הטיפול התזונתי בסוכרת הוא אבן הפינה בטיפול בסוכרת. הוכח כי הוא יכול למנוע או לדחות את הופעת הסוכרת,ולהאט את הסיבוכים הקשורים בה. רוב הסוכרתיים מנהלים אורח חיים רגיל, אם הם מקיימים את הוראות הרופא המטפל והדיאטנית בנוגע לדיאטה,פעילות גופנית ושימוש בתרופות. יחד עם זאת חולים הסובלים מסוכרת במשך שנים רבות ואינם שומרים על איזון רמות הסוכר בדמם  עלולים לפתח סיבוכים מאוחרים.
סיבוכי הסוכרת עלולים לפגוע
• בכליות ולגרום לצורך בדיאליזה ו/או השתלת כליה.
•  בכלי הדם במוח עד כדי אירוע מוחי.
•  לגרום לחסימת כלי דם בלב שמביאים לתעוקת חזה ולהתקפי לב.
•  לפגוע בכלי הדם הקטנים ברשתית העין עד כדי סכנת עיוורון.
•  נזק למערכת העצבים ההיקפית שעלולה להתבטא בסחרחורות, אובדן  תחושה, אין אונות.
•  בעיות במערכת העיכול והשתן.
•  הופעת כיבים ברגליים שמסכנים את רגל החולה,וגורמים במקרים קיצוניים לצורך בקטיעה.
בעשור האחרון הוכח למעלה מכל ספק ששמירה על ערכי סוכר תקינים בדם, ואיזון גורמי הסיכון מונע את סיבוכי הסוכרת.לכן התזונה המתאימה לסוכרתי מתייחסת למחלת הסוכרת עצמה ולכלל גורמי הסיכון כמו: יתר לחץ דם, רמות שומנים וכולסטרול לא תקינות והשמנה.

קריטריונים: לשם מה?
על מנת לסייע לציבור הסוכרתיים להתמודדות עם הסוכרת יום יום, ובשל ריבוי מוצרי
מזון המצויים בשוק עליהם מצוין ללא סוכר, ללא תוספת סוכר באישור משרד הבריאות דבר שעלול להטעות חולי סוכרת רבים,. יזמה  האגודה הישראלית לסוכרת פעילות שעיקרה  הגדרת קריטריונים לצריכת מזונות בריאים ומזינם היכולים להתאים לסוכרתיים.
הקריטריונים מותאמים לקריטריונים בתזונה המומלצים על ידי איגודי הבריאות המובילים  בטיפול במחלת הסוכרת ומכלול גורמי הסיכון לסיבוכי הסוכרת.
ועדת המזון קבעה קריטריונים לאישור מוצרי מזון על פי איסוף מידע מדעי,  המלצות איגוד הסוכרת האמריקאי ואיגודים נוספים ובידוע  משרד הבריאות בישראל. האשור מכונה בשם "תו אגודה".

מהו תו האגודה?
האישור אינו מהווה המלצה להעדפת מוצר זה או אחר, אלא אישור על התאמת המוצר לכלכלת הסוכרתיים. ליד חותמת :"תו האגודה" המופיעה על פני האריזות של המוצרים מופיעה הערה: "המזון  הנ''ל  ( עם הגדרת גודל המנה) מהווה תחליף למזון אחר, במסגרת ייעוץ דיאטני אישי,''
הקריטריונים לקבלת תו האגודה נבחנים מעת לעת על פי קווי הנחיה עולמיים, ועל פי evidence based ומשתנים בהתאם לצורך.
ב-29-30 לחודש יולי 2004 קיימה וועדת מזון דיון מעמיק בקריטריונים לקבלת תו האגודה. הדיונים התקיימו בפורום רחב של חברי וועדת מזון, נציגות משרד הבריאות,
דיאטניות ראשיות של שירותי בריאות כללית ומכבי שירותי בריאות, ודיאטנית מובילה מתחום תעשיית המזון.  הדיון המרכזי התנהל לגבי כמות הנתרן והסיבים התזונתיים במזונות המאושרים כתנאי נוסף לקבלת תו האגודה. בחודש ינואר 2005 עודכנו הקריטריונים לקבלת תו האגודה.

פחמימות וסוכר
במשך השנים הונחו חולי סוכרת להתרחק מאכילת סוכרים פשוטים כדי לשמור על רמות גלוקוז תקינות בדם. לאחרונה אנו עדים לשינויי בגישה ובעיקר בארה"ב.
מ-1994 האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA) המליצה על הסרת הטאבו על מאכלים עם סוכרוז (סוכר לבן) וממליצה על צריכת דיאטה עשירה בחומצות שומן רב בלתי רוויות כמו-שמן זית אבוקדו שמן לפתית ודלה בשומן רווי. הנחיות אלו מעניקות מגוון רחב יותר לסוכרתי. עם זאת יש להיות מודעים לתזונה ולשמור על רמות גלוקוז בטווח התקין. ההנחיות החדשות מאפשרות צריכת מזונות המכילים פחמימות מדגנים מלאים, פירות, ירקות ותוצרת חלב דל שומן. סך הפחמימות בארוחה או בחטיף חשוב, לפי דעה זו, יותר מאשר מקור האנרגיה או סוגו. למרות שאין בכך המלצה לצרוך סוכרים פשוטים, אלא להמעיט בהם מאד ולהעדיף מקורות טובים יותר לפחמימות.
וועדת המזון של האגודה הישראלית לסוכרת קבלה על פי evidence based (מחקרים מוכחים)  את גישת האגודה האמריקאית לסוכרת, אולם בחרה להגביל ולהגדיר את כמות תוספת הסוכרוז או ממתיקים טבעיים אחרים ולשמור על יחס אבות מזון בריא ומזין לחולה הסוכרתי עם מגוון גורמי הסיכון שלו.

מוצרים בעלי תו המכילים סוכר
מדי פעם אנו נדרשים לשאלות חולי סוכרת ואנשים המעדיפים לצרוך מזון בריא על הימצאות סוכר במקצת מוצרי המזון הנושאים תו אגודה. וועדת המזון של האגודה מעדכנת כי השימוש בסוכרים בתעשיית המזון אינו רק לצורך המתקה, יש צורך בכמויות קטנות של סוכרים מטעמים טכנולוגיים ליצירת מירקם מתאים. כמות קטנה זו נבלעת בין שאר הפחמימות והיא מותרת על פי הקריטריונים של ה- ADA- AMERICAN DIABETES ASSOCIATION  ושל האגודה הישראלית לסוכרת. יש לזכור כי ההמלצות הן כלליות והן מתאימות לרוב רובם של הסוכרתיים. בכל מוצר, מזון או תרופה, שנבדקו ועמדו בקריטריונים, יש מקרים בודדים המוצר אינו מיטיב עם הצורכים אותו ואז יש לבחור חלופה מהרשימה הגדולה של מוצרים עם תו אגודה המתפרסמת דרך קבע בביטאון א.י.ל ובאתר האגודה.